Golvslipning som ger stengolvet glans och hållbarhet 

Varför lägga in nytt golv? Vi slipar stengolv så det blir som nytt!
Stengolv eller golv i natursten är golv som håller över tid. Genom rätt skötsel men också regelbunden slipning och putsning kan ett golv i natursten vara vackert mycket längre än vad du tror. Många golv kan hålla upp till femtio år, speciellt marmorgolv är hållbara och blir bara vackrare med åren. Men det går nästan lika ofta att renovera ett naturstensgolv, så om du upptäcker ett stengolv under ett gammalt parkettgolv vid renovering eller har ett golv i natursten som börjar bli slitet, så finns det alla möjligheter att bevara det. Lägger du nytt golv i natursten så går det ofta att lägga ett värmegolv under. När du behöver slipa ett naturstensgolv är det viktigt att rätt maskin används och att golvsliparen vet hur gamla repor slipas bort och ny glans och lyster tas fram. Satsa alltid på kunskap och erfarenhet – det ger dig ett vackrare golv.

 

Så här går det till att slipa ett golv av natursten 


Principen vid slipning av naturstensgolv är samma som renovering av ett marmorgolv (inlänk till sidan om marmor). Det handlar om att försiktigt och med blick för golvets yta bearbeta stenen så att den får färg och uttryck tillbaka. Hos oss på Gävle golvteknik slipas alla naturstengolv och marmorgolv med maskiner från HTC . De har utvecklat golvslipningsmaskiner sedan 80-talet och har idag en teknik som är världsledande. Tekniken bygger på att naturstensgolvet slipas med hjälp av ett slippapper som har diamanter på ytan. Diamanterna är så pass hårda att de kan ta bort den matta och repiga ytan och få fram ny och fräsch sten. För att rengöra stenen används stensåpa som är en fet rengöring som gör rent utan att påverka miljön med onödiga och farliga kemikalier. Vid slipning av natursten är det viktigt att se till att kanterna skyddas eftersom de annars lätt blir skadade och fula. En skyddsåtgärd kan vara att fylla upp dessa med spackel innan slipningen. Efter det slipas golvstenen i olika omgångar tills den är blank och skinande igen och som avslutning putsas och poleras stengolvet upp.  

Kontakta oss


För mer information kontakta oss på tel 070-585 46 66 eller via formuläret intill. Vi arbetar främst i Gävle, Uppsala och Stockholm men även i andra delar av landet.

Vilket golv i natursten passar dig?


Ett golv i natursten kan vara av olika stenmaterial, så fundera först på om du behöver en mjukare eller hårdare sten. Granit är till exempel väldigt hårt och kan vara svårt att slipa av den anledningen. Ett kalkstensgolv är mjukare och har ofta en ruggad yta som ger ett vänligare underlag. Dock innebär kalksten att du får ett naturstensgolv som är känsligt för syror. Ett kalkstensgolv kan lätt få fläckar av mat eller dryck som innehåller syra, speciellt om golvet är polerat eftersom det gör det ännu känsligare. Tänk också på vilka rengöringsprodukter du använder på ett kalkstensgolv och använd aldrig kalklösande medel.

Sandsten, skiffer eller terrazzo som naturstensgolv


Sandsten är också en typ av naturstensgolv som är vackert, men likt kalkstensgolvet ganska känsligt för fläckar och kräver omvårdnad. Vill du ha ett tåligt och hållbart golv kan skiffer vara ett bättre alternativ. Det är ett golv som sällan påverkas av fläckar. Skiffer nästan aldrig slät yta, vilket gör att det av den anledningen inte kan behandlas med diamantslipning. Terrazzo är ett golv som till viss del består av natursten, ibland marmor och ibland hårdbergarter, men det innehåller också cement. Det är ett hållbart golv som kan ge samma känsla som ett marmorgolv och håller sig vackert länge. Terrazzo går, precis som marmor, granit och kalksten, utmärkt att slipa och putsa upp vid behov. Det är ett stengolv som är väldigt vanligt i affärer eller köpcentrum, men blir även vackert i en hall eller ett kök. Oavsett vilket golv av natursten du väljer så kan du få hjälp med slipning, polering och renovering av oss.